Vhodná a nevhodná strava pro dárce
Strava vhodná 24 hodin před odběrem plazmy
– pečivo tmavé i bílé, chléb
– marmeláda, med
– mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku (do 1,5 %) – jogurty, nízkotučné sýry, tvaroh, podmáslí, tvarůžky,
– libová šunka s vysokým podílem masa
– maso libové – telecí, hovězí, vepřové, králík, zvěřina, krůta, kuře bez kůže
– ryby – rybí filé (ne smažené)
– vaječný bílek, šmakoun
– polévky – netučné masové vývary, zeleninové a luštěninové – bez jíšky
– luštěniny – hrách, fazole, čočka – bez jíšky
– brambory, těstoviny, rýže, knedlíky, kroupy
– zelenina, ovoce – všechny druhy – syrové, vařené, dušené
– ovocné knedlíky bez másla
– ovesné vločky, müsli tyčinky bez polevy
– nápoje – čistá voda bez bublinek, minerálky, šťáva, džusy
Upozornění:
Před odběrem:
– 24 hodin před odběrem pijte dostatek tekutin, především čistou vodu bez bublinek
– k odběru nechoďte nalačno, dietně snídejte
– ráno nejezte nic tučného
– jídla konzumujte v přiměřeném množství
– vhodná úprava stravy – vaření, dušení, pečení, grilování bez tuku
– rostlinné tuky používejte jen omezeně
– celozrnné pečivo jezte bez semínek (ta nejsou vhodná, protože jsou tučná)
– před odběrem nekuřte
Po odběru:
– fyzicky odpočívejte 48 hodin
– pijte dostatek tekutin, především čistou vodu bez bublinek
– vpich ponechejte sterilně krytý 12 hodin po odběru (vpich=brána vstupu infekce)
Strava nevhodná 24 hodin před odběrem plazmy
– živočišné tuky – máslo, pomazánkové máslo, sádlo, majonéza, šlehačka, smetana,
– majonézové saláty (ani rybí)
– tučné mléčné výrobky
– mléko a jogurty nad 1,5 % tuku, kefír, zakysaná smetana
– sýry (lučina, gouda, ementál, hermelín…)
– maso – tučné vepřové, krkovice, bůček, jehněčí, skopové, husa, kachna, vnitřnosti (játra, ledvinky)
– mleté maso (sekaná, karbanátky)
– ryby – losos, tuňák, makrela, úhoř, sardinky, kaviár, zavináče, uzené ryby
– uzeniny – trvanlivé salámy, uzené maso, slanina, klobásy, párky (ani dietní!)
– jitrnice, tlačenka, jelita, prejt, škvarky
– paštika, mozeček, jazyk
– žloutky
– sója
– polévky – zahuštěné jíškou nebo smetanou, polévky ze sáčku (ani instantní)
– omáčky – zahuštěné jíškou nebo smetanou (svíčková, segedínský guláš)
– smažené pokrmy – řízky, ryby, smažený sýr, hranolky, krokety, koblihy, smažená zelenina
– ořechy, burské oříšky, semínka, pistácie, kešu, chipsy
– tučná těsta – lístkové (taštičky, šátečky, koláče, záviny)
– croissanty, sušenky, oplatky, máslové a žloutkové krémy
– nutella, čokoláda, kokos, mák
– smetanové zmrzliny
– alkohol, káva
Upozornění:
– rostlinné tuky a oleje a mořské ryby jsou vhodné při dietách pro obsah prospěšných omega 3 mastných kyselin, nejsou však vhodné před darováním krve a plazmy
– neužívejte tablety – omega 3 mastné kyseliny
– vyvarujte se nadměrné fyzické zátěže